De paardenhandel bevindt zich al lang niet meer enkel in eigen land. Paarden uit verre landen worden aangekocht maar vooral de verkoop van paarden uit Nederland is geen uitzondering meer. Daarnaast mogen alle internationale wedstrijden waaraan paarden en ruiters uit alle omstreken aan meedoen niet worden onderschat.
Om met uw paard de landsgrenzen te mogen passeren dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen.
Identificatie
Allereerst bent u als houder van een paard verplicht om over een paspoort te beschikken. De houder van een paard is degene die het paard daadwerkelijk onder zich houdt. Dit hoeft dus niet de eigenaar van paard te zijn aangezien veel paarden bij een derden worden gestald of door een derde worden vervoerd. Het is van belang dat het paspoort te allen tijde bij het betreffende paard blijft. Het paspoort dient ter identificatie van het paard. Daarnaast is voor de identificatie van het paard in beginsel een chip verplicht, waarbij het nummer wordt geregistreerd. Uitzonderingen bestaan voor Nederlandse veulens tot zij de leeftijd van 6 maanden hebben bereikt, Nederlandse paarden die zijn geboren voor 1 juli 2009, paarden die leven in natuurgebieden en paarden die afkomstig zijn uit een andere lidstaat. Ook de paarden die zijn uitgezonderd moeten kunnen worden geïdentificeerd. Een alternatief is een DNA-profiel en/of een exterieur beschrijving. De beschrijving bevat een schets met specifieke kenmerken van het betreffende paard. Het paspoort bevat sinds 1 januari 2010 eveneens een medicijnverklaring waarop wordt aangegeven of dieren al dan niet voor de slacht voor humane consumptie bestemd zijn. Paarden die voor die tijd zijn geboren kunnen volstaan met een inlegvel.
Transportvergunning
Bij het transport van dieren wordt er steeds meer gedacht aan dierenwelzijn. Het is verboden om dieren, waaronder paarden, te vervoeren met letsel of lijden tot gevolg. Ook dient de veiligheid van de dieren gegarandeerd te worden en moet ook het vervoersmiddel geschikt zijn voor het vervoer. Omdat het transport van dieren steeds internationaler wordt, zijn er Europese regels opgesteld ten aanzien van het vervoer van dieren over de grens.
De voorwaarden waaraan u moet voldoen hangt af van het soort transport.
Allereerst bent u verplicht om te beschikken over een routenetuitdraai en een journaal. Daarnaast heeft u in beginsel een transportvergunning nodig voor commerciële transporten. Onder commerciële transporten wordt onder andere verstaan de import en export van paarden, veilingen maar ook transport naar het slachthuis. Het vervoer van paarden voor bijvoorbeeld evenementen, wedstrijden of recreatiedoeleinden vallen hier niet onder. Het onderscheid tussen commerciële transporten en niet-commerciële transporten, oftewel hobbymatige transporten, was tot voor kort onduidelijk. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft hierover duidelijkheid verschaft. Indien u slechts één of twee paarden vervoerd voor niet-commerciële doeleinden hoeft u niet te voldoen aan de regels die de transportverordening stelt. Indien u meerdere paarden vervoert wordt dit door de minister aangemerkt als niet-commercieel transport met een bedrijfsmatig karakter en dient u derhalve wel aan de regels te voldoen. Ook bij een transport waarbij u zich binnen 65 kilometer op de eindbestemming bevindt, is geen transportvergunning vereist. Dit hangt mede samen met het memorandum tussen de Benelux en Frankrijk.
Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen transporten die korter of langer dan 8 uur in beslag nemen. Indien het vervoer van een paard langer dan 8 uur duurt, moet u aan aanvullende vereisten voldoen. U dient te beschikken over een certificaat van goedkeuring voor het vervoermiddel. Daarnaast dient de bestuurder bij een rit van meer dan 65 kilometer te beschikken over een getuigschrift van vakbekwaamheid.
Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden opgenomen met betrekking tot dierenwelzijn en de faciliteiten die aanwezig zijn bij het vervoer van dieren.
Keuring
Voorafgaand aan de import of export van een paard is een keuring door een dierenarts vereist. Bij een keuring moet een houdersverklaring en het paspoort worden overgelegd. De houdersverklaring ziet op het feit of het paard de afgelopen vijftien dagen voor de inspectie in contact is geweest met geïnfecteerde dieren of afkomstig is van een bedrijf waarvoor verbodsmaatregelen zijn opgelegd. De dierenarts onderzoekt het paard waarbij hij vaststelt of het dier geen enkel klinisch ziekteverschijnsel vertoont is en geschikt is voor de reis. Indien het paard gezond is wordt door de dierenarts een (Traces) gezondheidscertificaat afgegeven.
Conclusie
Om met uw paard te mogen reizen dient u aan de wettelijke vereisten te voldoen die mede door de Europese Unie zijn vastgesteld. Afhankelijk van het doel van de reis kunnen de voorwaarden verschillen. U doet er verstandig aan om het vervoer van een paard goed voor te bereiden om sancties te voorkomen.
Heeft u vragen over de wet- en regelgeving omtrent het vervoer van paarden of dieren in het algemeen? Heeft u advies nodig ten aanzien van het doel van de reis? Wilt u graag voldoen aan alle wet- en regelgeving om sancties te voorkomen? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Lamers Tielemans Advocaten voor meer informatie. Stuur hiervoor een e-mail of bel met 040 – 21 80 515.